Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Hajdú Katalin
Születési idő: 1932
Születési hely: Szolnok
Alkotásainak száma: 1  db

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő. A budapesti Képzőművészeti Főiskolán Hincz Gyula tanítványa volt, majd rajztanárként működött. 1963-ban tanulmányúton járt Itáliában és Franciaországban. 1958 óta kiállító művész. Franciás igazodású, formailag a kubizmushoz kötődő festészete napjaink életérzésének megfogalmazására törekszik. Főleg csendéleteket fest. részben helyi színekkel, dekoratív foltokkal jeleníti meg a formákat. Figurális festményein ez a dekorativitás még hangsúlyosabban jelentkezik. (MÉ, Sz.R.: Műv. 1967/5)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő. A bp.-i Képzőművészeti Főiskolán Hincz Gyula tanítványa volt, majd rajztanárként működött. 1963-ban tanulmányúton járt Itáliában és Franciaországban. 1958 óta kiállító művész. Franciás igazodású, formailag a kubizmushoz kötődő festészete napjaink életérzésének megfogalmazására törekszik. Főleg csendéleteket fest. részben helyi színekkel, dekoratív foltokkal jeleníti meg a formákat. Figurális festményein ez a dekorativitás még hangsúlyosabban jelentkezik. (MÉ, Sz.R.: Műv.-1967/5)

Magyar festők és grafikusok adattára

1950-1954-ben Hincz Gyula növendéke a Képzőművészeti Főiskolán, majd rajzpedagógus 1960-ig. Tanulmányúton Csehszlovákiában, Francia- és Olaszországban, valamint a Szovjetunióban járt. 1958 óta kiállító művész, egyéni tárlata 1964-ben a Mednyánszky Teremben, 1966-ban a Fészek Klubban volt. - Franciás igazodású, formailag a kubizmushoz kötődő festészete napjaink életérzésének megfogalmazására törekszik. Erőssége a csöndélet. Részben helyi színekkel, dekoratív foltokkal jeleníti meg a formákat. Figurális festményein ez a dekorativitás még hangsúlyosabban jelentkezik. - Irod.: P. Sz. T.: Művész életrajzok. Bp. 1985.

Művész életrajzok kortárs magyar képzőművészek

1954-ben végzett Hincz Gyula tanítványaként a főiskolán, majd 1960-ig rajztanárként dolgozott. Tanulmányúton Olasz- és Franciaországban, a Szovjetunióban és Csehszlovákiában járt. 1958 óta kiállító művész, egyéni tárlata 1964-ben a Mednyánszky Teremben, 1966-ban a FÉSZEK Klubban volt. - Franciás szellemű, formailag a kubizmushoz köthető festészete napjaink életérzésének megfogalmazására törekszik. Erőssége a csendélet és a figurális kompozíció, mindkét műfajt dekoratív igénnyel, a színek szerepének érvényrejuttatásával műveli.

Kortárs magyar művészeti lexikon I-III.

1950-54: MKF, mestere: Hincz Gyula. Tájképeket, csendéleteket, dekoratív belsőket ábrázoló táblaképeket fest. Budapesten él.<br /> Ek: 1964: Mednyánszky T.; 1966: Fészek Klub.