Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Erdős Péter
Születési idő: 1938
Születési hely: Hódmezővásárhely
Alkotásainak száma: 3  db

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő, keramikus, ötvösművész. A szegedi Tanárképző Főiskolán Mayor Jenő, Buday Lajos és Vinkler László oktatta. 1968-73 között a fővárosi Képzőművészeti Főiskolát látogatta, ahol Veres Sándor, Patay László és Balogh Jenő voltak a mesterei. Számos hazai és külföldi tárlaton szerepelt alkotásaival. Egyéni bemutatókon kívül, 1960-tól rendszeresen részt vett a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon, a Dél-alföldi kiállításokon, a Szegedi Nyári Tárlatokon, Táj- és Portrébiennálékon. Az alföldi festészeti hagyományok folytatója. Erdős Péter művein megjelenik az Alföld széles határa, a változó tanyavilággal. Képmásain az itt élő emberek egy-egy típusa jelenik meg. Nagy tömbökben komponált formák és visszafogott színvilág jellemzik. Rézdomborítással is foglalkozik. Körplasztikában Szántó Kovács János és Dr. Tárkány Sz. Ernő portréja ismert. Kerámiát is készít. Műveit a Magyar Nemzeti Galériában és más hazai közgyűjteményekben őrzik. (MÉ, Horváth Teréz adatközlése nyomán)

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő, keramikus, ötvösművész. A szegedi Tanárképző Főiskolán Mayor Jenő, Buday Lajos és Vinkler László tanította. A fővárosi Képzőművészeti Főiskolán Veres Sándor, Patay László és Balogh Jenő voltak a mesterei. Számos hazai és külföldi tárlaton szerepelt alkotásaival. A festészeten kívül rézdomborítással és kerámiával is foglalkozik. Munkáin megjelenik az Alföld széles határa, a változó tanyavilággal. Arcmásain az itt élő emberek egy-egy típusa jelenik meg. Műveit a MNG-ban és más hazai közgyűjteményekben őrzik. (MÉ)

Magyar festők és grafikusok adattára

A Szegedi Tanárképző Főiskolán, majd Budapesten a Képzőművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A Tanárképző Főiskolán Mayor Jenő, Buday Lajos, Vinkler László, a Képzőművészeti Főiskolán pedig Veres Sándor, Patay László és Balogh Jenő voltak a mesterei. 1960 óta szerepel rendszeresen a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon. A vásárhelyi művészekkel együtt számos külföldi kiállításon szerepelt, így Zentán, Lodzban, Jerevánban, Vallaurisban, Tokióban. Első önálló kiállítása 1967-ben Hódmezővásárhelyen volt, majd Szentesen (1967), Békéscsabán (1967, 1976), Hatvanban (1974), Békésen és Orosházán (1975). Képeit több múzeum őrzi, köztük a Magyar Nemzeti Galéria. Tanulmányúton járt Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Szovjet-Örményországban. A festészeten kívül rézdomborítással és kerámiával is foglalkozik. Képein megjelenik az Alföld széles határa, a változó tanyavilággal. Arcmásain az itt élő emberek egy-egy típusa jelenik meg. - ÖLK

Művész életrajzok kortárs magyar képzőművészek

1960-ban szerzett rajztanári diplomát Szegeden, majd a Képzőművészeti Főiskolán 1969-1972 között Veres Sándor és Patay László növendékeként tanult. Utazásokat tett a Szovjetunióban és a környező népi demokráciákban. 1960 óta kiállító művész; egyéni tárlata Hódmezővásárhelyen, Szentesen (1967), Békéscsabán (1967, 1976), Hatvanban (1974), Békésen és Orosházán (1975), Nagykanizsán (1979), Kaposvárott (1982) és Pécsett (1984) voltak. - Művészi koncepciója az alföldi festészet népi-realista hagyományaihoz kötődik; képeinek fő témája a parasztság mai élete és természeti környezete.