Kategóriák

paypal-logo

MPL_logo_miniPostaPont_logo_miniMOL_logo_mini

Művész adatlap

Művész neve: Pólya Tibor
Születési idő: 1886
Születési hely: Szolnok
Halálozási idő: 1937
Halálozási hely: Szolnok
Alkotásainak száma: 1  db

A művész munkásságát bemutató publikációk:

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II.

Festő, grafikus. Előbb Szolnokon, majd Budapesten az Iparművészeti Iskolában kezdte tanulmányait. 1904-ben a bajor fővárosba utazott Falus Elek festővel együtt. Ezután következett a francia főváros, majd ismét Budapest, nyaranként pedig Szolnok, Fényes Adolf mester mellett. 1912-1919 között állandó tagja (vezető tagja) volt a szolnoki művésztelepnek. A kecskeméti művésztelepen is megfordult, ahol Iványi-Grünwald Béla mellett dolgozott. Friss előadású, elmés, impresszionista jellegű tájfestményeivel (Falu toronyból nézve), alakos műveivel (Hetivásár), ötletes plakátterveivel s karikatúráival vált népszerűvé. 1920-ban egyik alapítója volt a Szinyei Társaságnak, nagy sikerrel szerepelt annak hazai és külföldi (Brüsszel, Berlin, Torino, London stb.) tárlatain. 1917-24 között csaknem minden évben rendezett kollektív bemutatót az Ernst Múzeumban. 1929-ben a Fészek Klubban volt gyűjteményes kiállítása. Az Est-lapok, az évenként ismétlődő Hármas-könyvek jeles grafikusaként működött. 1925-28 között többször járt Amerikában. 1925-ben rajzos tudósításokban számolt be "kis képekben a nagy Amerikáról", az újságíró Fodor Nándor társaként, majd 1928-ban a New York-i Kossuth-szobor leleplezéséről, az ötszáz tagú magyar küldöttség útjáról is. Népszerűek reklámgrafikái is. 1938-ban emléktárlatot rendeztek műveiből. Több munkája a Magyar Nemzeti Galériában van (Tél, stb.). (B.F.:Műv. 1988/11/12, ML, Éber, Új Idők Lexikona)

Magyar festők és grafikusok adattára

Festő és grafikus. A szolnoki művésztelep tagja volt, anekdotikus festményei és karikatúrái tették népszerűvé. 1929-ben a Fészek Klubban gyűjteményes kiállítást rendezett. Jeles magyar írók (Krúdy Gyula, Karinthy Frigyes stb.) műveit illusztrálta. A Szinyei Társaság tagja. Műveiből több a Magyar Nemzeti Galériában található. - Irod.: Pólya Tibor. Magyar Iparművészet, 1937.

Művészeti lexikon I-IV.

Festő és grafikus. Bp.-en, Szolnokon és Párizsban végezte tanulmányait. A kecskeméti és a szolnoki művésztelep tagja volt. Impresszionista táj- és figurális képeken kívül ötletes plakátterveivel keltett feltűnést, karikatúrákat is készített. 1917 és 1924 között csaknem minden évben rendeztek műveiből kollektív kiállítást az Ernst Múzeumban. 1929-ben a Fészek Klubban volt gyűjt. kiállítása. 1925-től 1928-ig Amerikában járt és a Kossuth-szobor leleplezése alkalmából New Yorkba utazott küldöttség útjáról albumot adott ki.

Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona I-II. Műgyűjtők és kereskedők kézikönyve

Festő, grafikus. Előbb Szolnokon, majd Budapesten az Iparművészeti Iskolában kezdte tanulmányait. 1904-ben Münchenbe utazik, Falus Elekkel együtt. Ezután következett Párizs, majd ismét Budapest. Nyaranként Szolnok újra és újra, Fényes Adolf mester mellett. 1912-19 között állandó tagja volt a szolnoki művésztelepnek. Utóbb a kecskeméti művésztelepen is dolgozott. A kecskeméti művésztelepen Iványi-Grünwald Béla mellett festett. Impresszionista táj- és alakos képeken kívül ötletes plakátterveivel keltett feltűnést. Karikatúrákat is rajzolt. 1920-ban egyik alapítója volt a Szinyei Társaságnak, s kirobbanó sikerrel vett részt a Társaság hazai és külhoni (Brüsszel, Berlin, Torino, London stb.) tárlatain. 1917-24 k. csaknem minden évben rendezett kollektív tárlatot az Ernst Múzeumban. 1929-ben a Fészek Klubban volt gyűjteményes kiállítása. Az Est-lapok, az évenként ismétlődő Hármas könyvek jeles grafikusa volt. 1925-ben rajzos tudósításokban számolt be "kis képekben a nagy Amerikáról" az újságíró Fodor Nándor társaként, majd 1928-ban a New York-i Kossuth-szobor leleplezéséről, az ötszáz tagú magyar küldöttség útjáról is. 1938-ban emlékkiállítást rendeztek munkáiból. Több műve a MNG-ban van. (B.F.: Műv.-1988/11/12, ML, Éber)

Művészeti lexikon I-II.

Festő és grafikus, szül. Szolnok 1886 ápr. 25. Budapesten, Szolnokon, Párisban végezte tanulmányait és impresszionista szemléletű táj- és alakos képeken kívül ötletes plakátterveivel keltett feltűnést. Karikatúrákat is rajzolt képes lapokba.